• Novinky

            • Baristická súťaž - SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR

            • Dňa 26.03.2024 sme sa so študentom 3.HA zúčastnili 1.kola SLOVAK BARISTA CUP JUNIOR 2024 v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera Pieštany.

              Pre nášho študenta išlo o prvú skúsenosť s touto súťažou. Napriek tomu sa v tvrdej konkurencii nestratil a do ďalších kôl nadobudol nenahraditelné skúsenosti.

              Súťažil rekordný počet 45 študentov v troch disciplínach:

              - Technika mlynčeka

              - Alternatívne prípravy kávy

              - Technika pri kávovare

            • Prezentácia s ponukou práce

            • Dňa 22. 3. 2024 bola pre triedy 2.D., 3.D a 4.TPD pripravená prezentácia spoločnosti X-DENT PDR s. r. o. so sídlom v Žiline, ktorá sa zaoberá opravami karosérií áut po krupobití. Spoločnosť s 13-ročnou históriou a skúsenosťami na pracoviskách po celom svete, od Európy cez Ameriku (USA, Mexiko) až po Austráliu, predstavila svoje portfólio spolupráce s  partnermi v oblasti automobilizmu, ako sú VW Group, General Motors Company, Ford, Stellantis a mnohé ďalšie. Prezentáciu vykonal majiteľ tejto spoločnosti p. Radoslav Holzer.  Zároveň ponúkol budúcim absolventom stredných škôl, ktorí by radi získali zručnosti v oblasti opráv a údržby vozidiel a tým študentom, ktorí majú vášeň pre automobilizmus, cestovanie a spoznávanie nových kultúr, možnosť pracovať pre túto spoločnosť.  Prezentácia a ponuka pracovať v zahraničí v rôznych kútoch sveta študentov zaujala najmä rozmanitosťou vykonávaných prác, ale i zaujímavým finančným ohodnotením.

            • Florbal

            • Dňa 22.3.2024 sa uskutočnilo. OK vo florbale SŠ chlapcov. Súťaže sa zúčastnili všetky stredné školy okresu Skalica. Konečné poradie :

              1. Gymnázium Skalica

              2. Spojená škola Holíč

              3. SOŠS Skalica

              4. SZŠ Skalica

              5. SSOŠ Via Humana Skalica

              6. SOŠe Gbely

              Víťazom blahoželáme.

            • Florbal

            • Dnes sa konalo okresné kolo vo FLORBALE. Naše dievčatá si vybojovali 1.miesto a postup na krajské kolo.

              Dievčatám blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

            • WORKSHOP "Alternatívne spôsoby  prípravy kávy"

            • Dňa 19.3.2024 sa uskutočnil WORKSHOP "Alternatívne spôsoby  prípravy kávy" v spolupráci so ŠKOLOU BARISTU plný informácii a praktických  ukážok prípravy rôznych druhov káv pre  študentov  2. a 3.ročnika odboru čašník/servírka a hotelová akadémia.

            • Prednáška z ÚPSVaR Senica na tému: Čo ďalej po maturite?

            • Dňa 20.3. 2024 sa na Spojenej škole konala prednáška z ÚPSVaR Senica na tému: Čo ďalej po maturite? Navštívila nás prednášajúca p. Ing. Svetlana Spiegelová, ktorá je koordinátorom pre poradenstvo a vzdelávanie ÚPSVaR Senica, pracovisko Holíč. Prednášky sa zúčastnili žiaci končiacich ročníkov, teda naši „maturanti“, ktorých zakrátko, samozrejme okrem ústnej maturity, čakajú prijímacie skúšky na vysokú školu alebo hľadanie nového prac. miesta, preto  informácie z oblasti pracovného prostredia sú pre nich veľmi vítané. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s trhom práce, napr. prostredníctvom európskeho portálu EURES, ktorý ponúka voľné pracovné miesta v celej Európe, možnosť absolvovať kurzy ponúkané úradom práce, projekty financované EÚ, ako aj ponuky ďalšieho vzdelávania. Dôležitými témami boli aj porovnanie mzdových podmienok u nás, s podmienkami v ostatných krajinách EÚ, jazyková vybavenosť, zdravotné poistenie, podpora v nezamestnanosti, dôležité náležitosti v pracovnej zmluve a oveľa viac.

            • Úrad vlády

            • Dňa 28. 02. 2024 sa vybraní žiaci z 1. HA, 1. PEK, 2. MŠS a z 3. B zúčastnili exkurzie na Úrade vlády. Pozreli sme si historickú budovu, kde boli zaujímavé reprezentačné priestory, ďalej sme navštívili novú budovu Úradu vlády, kde si študenti mali možnosť sadnúť do kresiel jednotlivých ministrov. Veľmi zaujímavá bola kaplnka, ktorá slúži dodnes na bohoslužby pre verejnosť. 

            • SOČ

            • Dňa 27. 02. 2024  sa v našej škole uskutočnilo školské kolo SOČ. Všetky práce boli na veľmi vysokej odbornej úrovni a  porota v zložení Mgr. Veronika Chňupková, PhDr. Beáta Martišová, Mgr. Dana Oprchalová a garant SOČ Ing. Martina Petráková ich odporučili do krajského kola, ktoré sa uskutoční na konci marca v Galante. 

              Postupujúcimi žiakmi sú:

              Adriana Klímová - /4. MŠS/ Sociálna integrácia rómskej komunity

              Ivan Machálek - /3. HA /- Kamenná búda v Skalických horách

              Adam Pelikán - /4. LPE/ - Využitie lakov v tlači

            • Kvapka krvi

            • V pondelok 26. 2. 2024 bol spoločný odber krvi v Skalici. Zúčastnilo sa 7 študentov (6 ich aj darovalo krv) a traja pedagogický zamestnanci ako dozor tiež darovali krv.

            • Exkurzia vo vedeckej knižnici

            • V piatok 23.2. 2024 študenti 4.tpd, odbor IT  v rámci predmetu Informačný systém knižnice navštívili Centrum vedecko-technických informácií a vedeckú knižnicu v Bratislave. 

              Oboznámili sa s ďalším knižničným systémom KOHA a videli proces digitalizácie kníh a novín. 

            • Basketbal

            • Dnes (23.2.2024) sa konalo okresné kolo v basketbale, naši chalani vyhrali a postupujú na krajské kolo do Trnavy.

               

            • Young Car Mechanic 2024

            • Dňa 15.2. 2024 sa na Spojenej škole - organizačná zložka Stredná odborná škola dopravy a služieb konalo ONLINE testovanie vedomostí žiakov v rámci medzinárodnej súťaže Young Car Mechanic 2024. Hlavným cieľom bolo spopularizovať profesiu automechanika medzi mladými ľuďmi, vymeniť si skúsenosti, porovnať vyučovacie postupy a pokúsiť sa nájsť mladé talenty v oblasti mechaniky a servisu motorových vozidiel. Zo školy sa testovania zúčastnili žiaci tried 2.D a 3.D. Tento rok sa do súťaže Young Car Mechanic 2024 zaregistrovalo 1175 študentov zo 40 stredných odborných škôl z celého Slovenska, z toho sa 902 študentov aktívne zúčastnilo testovania, vďaka čomu si mohli overiť svoje vedomosti. Víťazom školského kola sa z našich prihlásených žiakov stal Peter Knotek (3.D), ktorý dosiahol najvyšší počet bodov, čo mu umožnilo postupu do regionálneho kola, ktoré sa 26. marca 2024 uskutoční v Galante. Všetkým zúčastnením ďakujeme za spoluprácu, postupujúcemu gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            • Baristický kurz "BARISTA JUNIOR"

            • V dňoch 31.1.2024 - 02.02.2024  naši študenti , ktorí sa zaujímajú o kávu a kávové nápoje mali možnosť získať nové poznatky, spoznať trendy a praktické zručnosti pod dohľadom odborníkov z praxe zo ŠKOLY BARISTU.

              Úspešne absolvovali kurz a získali certifikát "BARISTA JUNIOR".

              Srdečne gratulujeme a sme radi, že si budujete svoj profil v oblasti gastronómie.

            • Filetovanie rýb

            • Dňa 30.1.2024  sme v priestoroch našej školy v spolupráci so Slovenským rybárskym zväzom zorganizovali praktickú prednášku o rybách pre žiakov 3. ročníka odboru kuchár, kde získali cenné informácie od odborníka z praxe.

              Pod dohľadom odborníkov  spolu s našimi majstrami odborného výcviku  si každý prešiel školením vo filetovaní ryby. Zvládli to skvele a zároveň veríme, že tieto praktické informácie a zručnosti využijú k blížiacim sa záverečným skúškam.

            • Prednáška NATO

            • Dňa 1. februára 2024 nás na Spojenej škole navštívili predstavitelia z US Embassy Bratislava a z NATO, ktorí sídlia aj na Slovensku. Študentom pripravili prednášku, počas ktorej priblížili prácu, ktorú vykonávajú, pripomenuli históriu NATO ako vo svete, tak aj na Slovensku, či predstavili udalosti, ktorých sa pravidelne zúčastňujú u nás, ale aj v zahraničí. Študenti si mohli zároveň precvičiť aj konverzáciu v anglickom jazyku s native speakermi. Na záver prednášky mali študenti možnosť klásť otázky a konverzovať.

            • Desaťročie spolupráce

            • Jubilujúcu školu podporuje Grafobal

              Gutenberg by sa čudoval

               

              GRAFOBAL, akciová spoločnosť Skalica (Grafobal) poskytol Strednej odbornej škole technickej Jozefa Čabelku - organizačnej zložky Spojenej školy Holíč, elektrickú gilotínovú rezačku model IDEAL 4350 s príslušenstvom. V polygrafickej dielni školy doplnila už skôr Grafobalom venovaný rezací ploter a nažehlovací lis. Poskytnuté populárne a užívateľsky obľúbené polygrafické zariadenia majú možnosť využiť pre praktickú prípravu najmä budúci operátori tlače. Zručnosti a návyky pre svoje povolanie si rovnako, ako napríklad študenti so zameraním na logistiku, osvojujú aj počas odbornej praxe v Grafobale.

              „Odborníci, počas štúdia dostatočne pripravení pre prax, sú významnou posilou našich závodov. Náročnosť prípravy špecialistov ale aj príťažlivosť práce v polygrafii zvyšuje v súčasnosti modernizácia a digitalizácia. Dnes by sa objaviteľ sériovej tlače Gutenberg čudoval, kam jeho vynález dospel a čo všetko si dnes vyžaduje tlačiarenské remeslo osvojiť. Od toho, akých odborníkov nám pripraví školstvo, pritom do veľkej miery závisí i konkurencieschopnosť a budúcnosť našich závodov“.  Pripomenul, okrem iného, v súvislosti s významom desaťročnej zmluvnej pomoci pri príprave študentov Ing. Richard Kohút,  predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Grafobalu.

              „Chcem veľmi pekne poďakovať za spoluprácu, ktorú máme s firmou Grafobal a verím, že do budúcnosti bude ešte intenzívnejšia.“ Uviedol pri prevzatí rezačky riaditeľ Spojenej školy Holíč PaedDr. Jaroslav Krajčovič, PhD.

              Jubilujúcu, storočie pôsobiacu, Strednú odbornú školu technickú v Holíči spája s donorstvom aj medzinárodne uznávaný vedec, rodák z Holíča profesor Jozef Čabelka, ktorého meno škola nesie. V minulosti poskytol vlasti prístroje a zariadenia za 200 tisíc dolárov. Užšia spolupráca školy a skalického Grafobalu sa tiež na základe vzájomnej zmluvy o poskytovaní odbornej praxe rozvíja od roku 2014.

              Texty pod archívne foto:

              1.– 2. Riaditeľ Spojenej školy Holíč PaedDr. Jaroslav Krajčovič, PhD., a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Grafobalu Ing. Richard Kohút pri odovzdávaní elektrickej gilotínovej rezačky IDEAL 4350.

              3.Pri odovzdávaní poskytnutého zariadenia sa stretli a vymenili si skúsenosti z odbornej prípravy študentov riaditeľ Spojenej školy Holíč PaedDr. Jaroslav Krajčovič, PhD., predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Grafobalu Ing. Richard Kohút, majster odbornej výchovy Jozef Dojčák, člen predstavenstva a riaditeľ marketingu a rozvoja obchodu Grafobalu Ing. Tomáš Pekár, MBA.

               

               

            • Medzinárodný veľtrh práce cestovného ruchu

            • Dňa 18.1.2024 sa zúčastnili naši žiaci odborov hotelová akadémia, spoločné stravovanie a čašník-servírka veľtrhu pracovných príležitostí v cestovnom ruchu.

              Veľtrh sa konal v priestoroch hotela Park Inn by Radisson Danube a bol usporiadaný formou prezentácií zahraničných spoločností v anglickom jazyku. Spoločnosti prezentovali ponuku práce na výletných lodiach a v hoteloch so zahraničným zastúpením.